Hoe stel ik een cv op?

Hoe stel ik een cv op?

Hoe stel ik een cv op?

Een curriculum vitae is een document waarin je kan vertellen wat je werkervaring is, welke opleiding je hebt gedaan en over welke vaardigheden jij beschikt. Zo kan jouw potentiële werkgever zich alvast inlezen en kijken of de stage bij jou past. Het is belangrijk dat je een creatief en duidelijk cv hebt. Dit kan voor een bedrijf namelijk doorslaggevend zijn, om jou uit te nodigen. In deze blog lees je een aantal tips die jou helpen bij het opstellen van jouw cv:

 1. Bepaal je doel en doelgroep
 • Voorafgaand aan het opstellen van je cv, is het belangrijk om te kijken wie je doelgroep is en om eigenschappen te weten van je doelgroep. Wat voor een soort stage wil je? Bij wat voor een soort bedrijf wil je stage lopen? Wat voor een persoon zoekt het bedrijf? Als je deze vragen kunt beantwoorden, dan weet je waar je je op moet focussen en wat je moet benadrukken in je cv.
 1. Gebruik Canva
 • Een veel gebruikte website voor het opstellen van een cv is Canva. Een account maak je gratis aan en het platform biedt je vele mogelijkheden. Al wil je dat je cv een creatief document wordt, is Canva perfect om te gebruiken. De vele templates kun je makkelijk invullen en vervolgens kun je je cv downloaden.
 1. Maak een overzicht van je werkervaring
 • De volgende stap is het opstellen van het cv. Je maakt van tevoren eerst een lijst van al je werkervaringen, stages, bijbaantjes, vrijwilligerswerk en andere activiteiten die relevant zijn voor de stage die je zoekt. Zet deze in omgekeerde chronologische volgorde, beginnend met je meest recente ervaring. Hierbij vertel je kort wat je functie was, welke vaardigheden je hiervoor nodig had en wat je hebt bereikt.
 1. Vermeld je opleiding
 • Vervolgens voeg je de opleiding(en) toe aan je cv. Vermeld hierbij de naam van de instelling, de datum van het afstuderen en eventuele specialisaties.
 1. Noem je vaardigheden
 • Verder is het belangrijk dat je je vaardigheden toevoegt aan je cv. Denk hierbij aan vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens je werk of opleiding. Voorbeelden van vaardigheden zijn: taalvaardigheden, sociale vaardigheden en computervaardigheden.
 1. Zorg voor een duidelijk en overzichtelijk cv
 • Het is erg belangrijk dat je je cv zo duidelijk en overzichtelijk mogelijk opstelt omdat de lezer anders snel afhaakt. Zorg voor een normaal lettertype. Maak gebruik van witruimte, kopjes en opsommingstekens om het zo overzichtelijk mogelijk te maken.
 1. Pas je cv aan per sollicitatie
 • De laatste belangrijke tip is om je cv aan te passen per sollicitatie. Je kan altijd wel iets veranderen waardoor het bedrijf wat sprekender wordt. Gebruik bijvoorbeeld de kleuren van het logo van het bedrijf in je cv en laat gevraagde eigenschappen terugkomen in je tekst.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ja, ik wil elke week interessante tips en nieuws over werk en solliciteren!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Deel via social media