Tips voor het nieuwe schooljaar

Tips voor het nieuwe schooljaar

Tips voor het nieuwe schooljaar

Het nieuwe schooljaar staat voor de deur en dit is het ideale moment om te beginnen met je zoektocht naar een stage. Of je nu op zoek bent naar praktijkervaring, netwerkopbouw of de kans om je theoretische kennis in de praktijk te brengen, een goede stage kan de eerste stap zijn naar een succesvolle carrière. Maar waar begin je? En wanneer moet je starten met zoeken? Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen.

Wanneer moet je beginnen met zoeken?

 1. Begin Vroeg
  De beste tijd om te beginnen met het zoeken naar een stage is drie tot zes maanden voordat je daadwerkelijk wilt beginnen. Dit geeft je voldoende tijd om verschillende opties te verkennen, je sollicitatiemateriaal te perfectioneren en eventueel sollicitatiegesprekken in te plannen. Voor stages die in september beginnen, is het dus verstandig om in april of mei al te starten met je zoektocht.
 2. Houd rekening met sector specifieke tijden
  In sommige sectoren, zoals de consultancy of financiële sector, beginnen bedrijven al zeer vroeg met werven. Bedrijven in deze sectoren hebben vaak langere wervingsprocessen en verwachten dat sollicitanten ruim van tevoren solliciteren. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de wervingstijden binnen jouw interessegebied.

Wat neem je mee in je sollicitatie?

 1. Een sterk CV
  Een goed opgesteld CV is je eerste kans om een goede indruk te maken. Zorg ervoor dat je CV duidelijk en beknopt is, en dat het je relevante vaardigheden en ervaringen benadrukt. Vergeet niet om eventuele vrijwilligerswerk, bijbanen en relevante cursussen op te nemen.
 2. Een persoonlijke motivatiebrief
  Een motivatiebrief biedt je de kans om uit te leggen waarom je geïnteresseerd bent in de stage en wat je hoopt te leren. Zorg ervoor dat je brief specifiek is voor de stage waarvoor je solliciteert en dat je laat zien dat je onderzoek hebt gedaan naar het bedrijf.
 3. Online presence en netwerken
  Veel werkgevers zullen je online opzoeken voordat ze je uitnodigen voor een gesprek. Zorg ervoor dat je LinkedIn-profiel up-to-date is en dat je online aanwezigheid professioneel is. Netwerken kan ook een groot verschil maken; neem contact op met alumni, docenten en professionals in je vakgebied voor tips en mogelijke kansen.

Tips voor succes

 1. Pas je sollicitaties aan
  Maak niet de fout om dezelfde sollicitatie naar verschillende bedrijven te sturen. Pas je CV en motivatiebrief aan voor elke stage waarvoor je solliciteert. Bedrijven waarderen het wanneer sollicitanten laten zien dat ze specifiek geïnteresseerd zijn in hun organisatie.
 2. Bereid je voor op sollicitatiegesprekken
  Als je wordt uitgenodigd voor een gesprek, bereid je dan goed voor. Oefen veelvoorkomende vragen en bedenk voorbeelden van je ervaringen die je vaardigheden illustreren. Denk ook na over vragen die je zelf wilt stellen om te laten zien dat je echt geïnteresseerd bent in de stage en het bedrijf.
 3. Volg op
  Als je na een paar weken niets hebt gehoord, wees dan niet bang om een follow-up e-mail te sturen. Dit toont aan dat je proactief bent en nog steeds geïnteresseerd bent in de stage.

Het vinden van de perfecte stage vergt tijd en moeite, maar door vroeg te beginnen, je sollicitatiemateriaal aan te passen en goed voorbereid te zijn, vergroot je je kansen aanzienlijk. Gebruik deze tips om je zoektocht te starten en wie weet, misschien vind je wel de stage die de basis vormt voor een geweldige carrière!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ja, ik wil elke week interessante tips en nieuws over werk en solliciteren!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Deel via social media